Waldorfská škola v Bratislave

Víkend na waldorfskej škole

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 23.3.2013

Waldorfská škola si žije svoj život najmä dopoludnia v pracovných dňoch. Je to škola a teda v tomto čase je plná detí a učiteľov, spevu, pohybu, maľovania...

Svoj život má ale aj popoludní, keď tu prebiehajú viac "dospelácke" aktivity. Spev štúdium, eurytmia...

A cez víkend - čas všeobecného oddychu, sa život na škole v žiadnom prípade nezastaví. Opíšem len jeden víkend, ktorý ale v žiadnom prípade nie je výnimočný. Pozývam Vás, nazrite so mnou do školy 23. - 24. 2. 2013. 

Začal neuveriteľným tichom, mäkkosťou a belobou čerstvo napadnutého snehu. Prvé stopy do tej bielej nádhery vyšliapali učitelia školy, ktorí prišli na kurz modelovania. Vzápätí za nimi prichádzali eurytmistky zo školy Anny Sophie. Tie mali ďalší zo svojich pracovných víkendov. 

A už sa to začína. Škola znie hudbou z eurytmickej miestnosti a v šiestackej triede začína modelovanie. Jano Glemba, bývalý učiteľ našej školy, prišiel svojim kolegom odovzdať svoje skúsenosti z čias, keď učil prácu s drevom a modelovanie. Začali sme od piky - príprava hliny, jej miesenie a tvorba gule. 

NECH TISÍCKRÁT A KRÁSNE PLYNIE TVAR Z TVAROV TVOJEJ DLANE... začína prípoveď detí pred umeleckými predmetmi, ale na modelovanie to platí snáď najviac. Všetci sme mali možnosť to pocítiť. 

 

Cez misky                                                       zvončeky

a iné konkávne a konvexné tvary sme sa prepracovali až k zvieratám.

Celý tento proces sprevádzala umelecká činnosť za dverami eurytmickej miestnosti. Eurytmistky zo vzdelávania  Anna Sophia usilovne cvičili, chystali sa na zajtrajšiu generálku pred vystúpením, ktoré bude 10. 3. 2013 v Ružinove. Okrem nácvikov vystúpenia to obnášalo aj prípravu oblečenia. Prešívalo sa, žehlilo,... Všade poletovali pestrí "anjeli" v hodvábnych šatách s pavučinkovými závojmi...

A k večeru sa z dielne začal ozývať buchot a šramot. Umeleckú idylku dotvoril náš bývalý školník Róbert Blaschke s našim bývalým žiakom Tomášom Jozefíkom, ktorí v dielni pracujú na Tomášovom stredoškolskom projekte a vyrábali gitaru. 


Až neskoro večer škola stíchla, aby sa ráno znova rozozvučala hlasmi eurytmistiek, ktoré pracovali na svojom vystúpení generálkou. A zazvučali tu aj iné hlásky. Škola sa plnila deťúrencami. Nie, že by si školáci pomýlili deň a prišli do školy v nedeľu. Tí sú väčšinou radi, že majú voľno. Prišli predškoláci, ktorí u nás boli na zápise na testy školskej zrelosti. 

Keď by sa už zdalo, že škola tíchne a zavládne víkendový pokoj, prichádzajú učitelia, ktorí sa pripravujú na pondelok už cez víkend a podvečer si k práci zasadne študijná skupina učiteľov, rodičov a priateľov školy, ktorí sa znova pustia do práce na Steinerovej knihe Sociálna trojčlennosť. 

A potom? To sa ešte uvidí. Možno už len pani upratovačka prebehne priestory bdelým okom, aby škola vítala ráno čistá a možno ešte príde niekto do dielne, či za inou povinnosťou. 

A takto je to víkend za víkendom, snáď len s obmenami činností. Občas sa pridajú členovia vzdelávania akadémia Raphael, občas sú tu voľby, inokedy brigáda prípadne triedna opekačka. A tak si tu teda žijeme. Teda vlastne, víkendujeme. 

 



comments powered by Disqus