Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Týždeň biografických projektov v 8.ročníku

Autor: Ivana Bartovičová, učiteľ, 26.4.2022

Kto sa chcel dozvedieť viac o osobnostiach vedy, umenia, štátnikoch, panovníkoch alebo aj dobrodruhoch zväčša 18. – 20. storočia, urobil dobre, keď prišiel v poslednom marcovom týždni na prezentácie ôsmakov. 

Predchádzali im mesiace, kedy sa venovali čítaniu kníh o vybraných osobnostiach, tvoreniu osnovy, jednotlivých kapitol, úvodu, záveru, úpravám textu a napokon samotnej prezentácii. Na cvičných hodinách sme robili nácvik častí prezentácií, spolužiaci dávali prezentujúcim rady, ako to urobiť lepšie, pútavejšie, zrozumiteľnejšie. 

Triedu sme zmenili na prednáškovú miestnosť a všetci sme boli vtiahnutí do životných príbehov dvadsiatich piatich vybraných ľudí z celého sveta. 

Stretli ste sa niekedy s menom Mária Bellová či Izabela Textorisová? O tom, že ich životné príbehy stoja za prečítanie, nás presvedčili Emka a Hanka. Asi všetci vieme, že Mária Terézia mala 16 detí, ale Jasmínka nám toho o nej povedala oveľa viac. Príbeh malého muža s veľkými schopnosťami a zásluhami na vytvorení spoločného štátu Čechov a Slovákov – Milana Rastislava Štefánika – nám priblížil Jakub. Iný Milan, tentokrát Lasica, zaujal Medarda a nás aj pobavil. Veľa zaujímavého sme sa dozvedeli aj o Kláre Jarunkovej, ktorú si vybrala Emmka aj preto, že sú z rodiny. Kto by nepoznal J. R. R. Tolkiena? Ale to, ako nám ho predstavila Anna, naozaj znamená, že ho pozná. Ďalší umelci, títo z oblasti hudby, boli G. Verdi, F. Chopin a E. Suchoň. Predstavili nám ich Angela, Christián a Svetlanka, ktorá nám predviedla aj svoje klavírne majstrovstvo. Krásou secesie a prácami Alfonsa Muchu nás previedla Julia. Albert Einstein bol výberom Sama, a nebola to vôbec náhoda. Svetoznámy vedec Aurel Stodola ho však, podľa Brankových zistení, v študijných výsledkoch aj predčil. Jozef Murgaš a Maximilán Hell získali ocenenia a dobré meno aj v zahraničí, nie celkom sme to na Slovensku vedeli oceniť, no Jakub a Janko veľmi vyzdvihli ich prínos. Život Alfreda Nobela zaujal nielen Alicu, ale aj mnohých poslucháčov. S. Hahnemann nie je všeobecne známou osobnosťou, no Hanka nám zakladateľa homeopatie pútavo predstavila. Mórica Beňovského, kráľa Madagaskaru, si vybral Tomáš a my sme sa vďaka nemu dozvedeli, ako sa k tomuto titulu dostal. Tatianka nám rozpovedala smutný príbeh Anny Frankovej, pohľad z opačnej strany – na životný príbeh A. Hitlera – nám priblížil Tobias. O bojovníkovi proti apartheidu, Nelsonovi Mandelovi, nám porozprával Jonáš, umelca na poli graffiti – Keitha Haringa predstavil Šimon. Johna Lenona si vybral Matúš, priniesol aj niekoľko LP platní a farbisto opísal jeho život až do samého konca. J. Austinovú a jej tvorbu nám priblížila Katka. Z výberu osobností sa istým spôsobom vymykala Greta Thunberg, no Laura nám svoju srdcovú záležitosť – ochranu životného prostredia – cez činy Grety sprostredkovala veľmi zaujímavo. 

Nemenej zaujímavý bol pohľad ôsmakov na ich prácu a prezentácie. Mnohí skonštatovali, že nečakali, aké môže byť zaujímavé čítanie knihy o nejakej osobnosti, zvlášť, keď musia. Ocenili, koľko sa pri tej práci naučili nielen o vybranej osobnosti, ale aj o práci s textom, o vystupovaní pred publikom, o sebe samých. 

Ďakujeme všetkým hosťom – rodičom, učiteľom, šiestakom, siedmakom i deviatkom -, ktorí nám pomohli vytvoriť výbornú atmosféru. Ďakujeme za všetky otázky, odozvy, pochvaly i povzbudenia.


Fotogaléria

comments powered by Disqus