Waldorfská škola v Bratislave

Prázdniny na waldorfskej škole

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 23.3.2013

Slovo víkend a prázdniny waldorfský učiteľ nemá v slovníku. :-) Ako sa na škole trávia víkendy si tiež môžete pozrieť na stránke našej školy. A ako je to s prázdninami? 

Poďme sa pozrieť na tieto posledné, jarné. 

Ešte sa neskončil týždeň, je ešte len piatok 1.3.2013 a už sa tu schádzajú ľudia na týždenné stretnutie. Začína AKADÉMIA RAPHAEL. Je to štvorročné vzdelávanie budúcich umeleckých terapeutov. Venujú sa štúdiu, absolvujú prednášky, ale predovšetkým sú umelecky činní. Maľujú kreslia, modelujú, robia eurytmiu a tvorivú reč, spievajú. Ich práca vyžaduje pokoj, koncentráciu a v žiadnom prípade neslobodno vyrušovať. A tak som len nakukla a úchytkom zachytila kus ich práce.  Celý tento týždeň modelovali metamorfózu rastliny. Ich činnosť vyvrcholila cez víkend prácou s kráľovnou kvetín - ružou. Účastníkmi semináru sú rodičia a učitelia našej školy, ale aj iní záujemcovia. Niektorí prichádzajú až z Čiech. 


Tým ale plodný piatok neskončil. Večer patril prednáškovej činnosti. Začal ho Hugo Spallinger s prednáškou k téme DROGY a ich účinok, či ako sa objavujú vo vývoji ľudstva. Táto skupina pracovala do utorka a tiež sa venovala nie len rozprávaniu,ale aj umeleckej činnosti ktorá k prevencii, či liečeniu drogovo závislých patrí. Tí čo prišli určite neobanovali. Závislosť na seba berie veľmi rôzne podoby. 















Vzápätí po piatkovej prednáške Huga Spallingera nastúpi Yehuda Tagar so svojou prednáškou k psychofonetike. Tento seminár trval celý víkend a týkal sa veľmi intímnych otázok ľudí a fotografovať sa ho ozaj nehodilo. A hlavne, z fotiek by aj tak nebolo možné vidieť, čo sa odohrávalo medzi ľuďmi a v nich. Semináre k tejto téme predznamenávajú štúdium, ktoré sa čerstvo otvára a na ktoré je možné nastúpiť. Absolventi sa stanú terapeutmi v tejto u nás úplne novej disciplíne. Aj tu bolo možné vidieť učiteľov a rodičov našej školy, ale samozrajme aj záujemcov zo širšieho okruhu. 




Už piaty rok sa na našej škole stretávajú aj eurytmistky zo školy ANNA SOPHIA. Tento rok je ich záverečným a tak sa celý tento týždeň niesol v napätí z blížiaceho sa vystúpenia so sólami. Stretnúť ste ich tu mohli cez víkend a v pracovné dni po večeroch. V sobotu niektorí účastníci Raphaela využili možnosť ísť si pozrieť ich vystúpenie. Kto bol iste mi dá za pravdu, že to stálo za to. V júni ich čaká záverečné turné a budú musieť presvedčiť až v Dornachu, že si svoje diplomy zaslúžia. 

V sobotu, 9.3 sa stretli učitelia školy na konferencii. Ich rady síce boli kvôli všetkým týmto odčerpávajúcim akciám preriedené, ba poniektorí predsa len využili prázdniny aj na to, aby sa povenovali svojim vlastným deťom, ale aj tak sa urobilo kus práce. A aj tu sa nie len sedelo a pracovalo hlavou, ale na ráno sme si dali troška botmerovej gymnastiky s našim telocvikárom. Pracovali sme sololočne, ale aj v skupinách. Tak, ako si to vyžadoval posledný rok overovania a čo k nemu treba, alebo ako si to žiadala naša práca.na kvalite školy. 

Tým ale prázdninový maratón neskončil. V nedeľu sa tu stretli účastníci prezentácie slobodnej univerzity. Na tejto akcii znova nechýbali ľudia z našej školy. Tu sa pracovalo viac hlavami a modernou technikou, ako umelecky. Ale, ostáva dúfať, že im ten tvorivý týždeň na škole pomohol. 

Tak teda ďakujeme za pozornosť a ďalšie prípadné "prázdniny" sa uvidíme. 



comments powered by Disqus