Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Prečo sú tínedžeri impulzívni, so sklonom k závislosti a mali by chrániť svoj mozog?

Autor: Tatiana Maťová, učiteľ, 21.5.2015

Preložené z: www.npr.org

Tínedžeri nemôžu ovládať svoje impulzy, a urobiť rýchle, inteligentné rozhodnutie ako dospelí- ale prečo?

Výskum o tom, ako sa ľudský mozog vyvíja nám to pomáha vysvetliť. Čelný lalok v mozgu, ktorý ovláda rozhodovanie, je v tomto veku už vybudovaný, ale nie úplne myelinizovaný - takže signály sa pohybujú pomaly.

"Tínedžeri nemajú taký ľahký prístup k ich čelnému laloku, preto nemôžu povedať: " Oh, radšej by som toto nemal urobiť!" Dr Frances Jensen hovorí v relácii Fresh Air.

Jensen, je neurologička a slobodná matka dvoch chlapcov ktorí teraz majú okolo 20r, napísala - The Teenage Brain - Dospievajúci mozog, aby ukázala, ako mozog rastie - a prečo tínedžeri môžu byť obzvlášť impulzívni, náladoví a nie veľmi zodpovední za svoje rozhodovanie.

"V mozgu máme prirodzené izolácie ... nazývané myelín," hovorí. "Je to tuk, a trvá roky, kým sa v bunkách vybuduje okolo vonkajšej strany."

Tento proces izolácie začína v zadnej časti mozgu a smeruje dopredu. Mozgy nie sú úplne zrelé, kým ľudia nedosiahnu 20. rokov, prípadne možno aj neskôr, hovorí Jensen.

"Posledné miesto pre plné prepojenie - alebo plné myelinizovanie - je predná časť mozgu," hovorí Jensen. "A čo sa tam nachádza?  Tu nachádzame oblasti, kde máme vhľad, empatiu, a také riadiace funkcie, ako je kontrola impulzivity, a ochoty riskovať."

Tento výskum tiež vysvetľuje, prečo teenageri môžu byť obzvlášť náchylní k závislostiam - vrátane drog, alkoholu, fajčenia a digitálnych zariadení.

Rozhovor Highlights
O tom, prečo teenageri sú náchylnejší k závislosti

Závislosť je vlastne forma učenia... Pri závislosti- opakovane zisťujeme-  že nejde o závislosť na látku, a nedeje sa to v časti mozgu, ktoré je primárne určená pre učenie - je to v oblasti vášho mozgu, zameranej na hľadanie odmeny... Ale rovnakým spôsobom, ako učenie, stimuluje a zvyšuje synapsie. Látky robia to isté. Budujú cykly pocitu spokojnosti okolo tejto látky smerujúc k oveľa silnejšej, tvrdšej, dlhšej závislosti.

Rovnako ako sa tínedžeri môžu učiť faktom oveľa efektívnejšie ako dospelí, bohužiaľ, aj závislosti sa u nich rozvíjajú oveľa rýchlejšie. To je dôležitý fakt pre dospievajúcich, ktorý by mali vedieť o sebe - že sa môžu rýchlejšie stať závislými.

Je čas vyvrátiť mýtus, že: „Dospievajúci ľudia sú životaschopní, budú v poriadku. Môžu skúsiť alkohol, alebo robiť to či ono. Nájdu cestu späť." V skutočnosti je to práve naopak. Účinky látok majú trvalejší dopad na dospievajúci mozog. Majú  škodlivejšie účinky a môžu byť toxickejšie pre dospievajúcich ako dospelých.

O účinkoch pitia alkoholu a marihuany na dospievajúcu mozog

Nárazové pitie môže skutočne v oveľa väčšom rozsahu zabíjať mozgové bunky v mozgu dospievajúcich v porovnaní s dospelým mozgom. Takže rovnaké množstvo alkoholu, môže skutočne vyvolať trvalejšie poškodenie mozgu u dospievajúceho. Rovnakej hladina alkoholu v krvi, u dospelých môže spôsobiť zlý sedatívny účinok, ale nie skutočné poškodenie mozgu ako u dospievajúcich. …

Dr Frances Jensen je profesorka a vedúca katedry neurológie na Universite v Pennsylvanii - Perelman School of Medicine.

Čítajte viac na

: http://www.npr.org/sections/health-shots/2015/01/28/381622350/why-teens-are-impulsive-addiction-prone-and-should-protect-their-brains?utm_campaign=storyshare&utm_source=facebook.com&utm_medium=social


comments powered by Disqus