Waldorfská škola v Bratislave

Majster Európy v YoYo

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 14.3.2013


Janko Hlinka si zvyká na školu. Často je to čistý údiv. :-)

Siedmak Janko Hlinka sa stal 24.2.2013 majstrom Európy. Pri tejto príležitosti si dovolím ponúknuť Vám malú galériu z jeho života. 

Jeho prvé stretnutie s prácou na dreve v piatej triede. Možno aj preto má také šikovné ruky. 

V šiestej triede vyrába svoj vlastný luk.

Následné strieľanie z neho tiež precvičuje motoriku. Raz sa to pri yoyo zíde. :-)Práca s drevom v šiestej triede mu dala zabrať. Výroba vlastnej lyžičky bola tvrdý oriešok. Kto z yoyerov ale môže povedať, že si vyrezal vlastnú lyžičku?

Podobne to bolo na ručných prácach so šitím zvieratka. Ľadový medveď síce nebol ako z obchodu, ale o to bol predsa krajší. A pri troche fantázie sa môže meniť na hocijaké zvieratko. Každopádne vidno, ako je Janko rád, že to má za sebou.  

Na šiestackom cirkuse ale rozhodne zahviezdil. Šoumen sa nezaprie. Začalo to Kávičkou a pokračovalo diabolovou šou, aj keď vtedy už bolo yoyo na scéne.


Saltá, či ohňová šou to zakončovali. Žonglovanie s horiacimi fakľami dal bez nácviku ako momentálny nápad na poslednú chvíľu. Yo-yo vystúpenie bolo také bleskové, že ho náš fotograf ani nestihol zaznamenať. 

V šiestej triede sa výborne zhostil aj role škriatka v eurytmickom vystúpení, Ako Jaromil ku šťastiu prišiel, kde si zahral so svojimi spolužiakmi s dospelákmi. 




Ako siedmak nás na prácach na pozemkoch presvedčil, že fyzická práca mu nie je cudzia. Zhostil sa umývania okien rovnako dobre, ako strihania živého plota. Prezradím, že vie aj hrabať lístie, zasadiť strom, či vyplieť burinu z doskočiska. 

Na ručných prácach si poradí aj s pradením na kolovrátku. 

Geometria a hyperbola. To len aby ste si nemysleli, že nevie rysovať. Aj keď na našej škole začíname s naozajstným rysovaním až v šestke nezdá sa, že by mu niečo na zručnosti chýbalo. Čo poviete? 


Učenie mu nerobí žiadne problémy. Janko ako nádejný chemik, aj keď chce byť ekonóm. 




 Oslava so spolužiakmi. Deň po víťazstve je ešte stále jasné, že mu to dalo zabrať. Únavu na ňom jasne vidieť. 


Janko je skrátka šikovný chalan, ktorý je navyše aj slušný, usilovný a ctižiadostivý. Učí sa aj naviac oproti preberanému učivu v škole, lebo po svojich predstavách nielen túži a rozpráva o nich, ale aj robí maximum pre to, aby sa splnili. Je totiž rozhodnutý ísť študovať ekonómiu do Anglicka, aj keď v päťke chcel byť architekt a sľúbil mi postaviť hobití domček. 

To, že je naozaj usilovný žiak mu ale nebráni správať sa ako všetci jeho spolužiaci a snažiť sa vyhnúť školskej práci, keď by sa dalo zabaviť aj lepšie. Vtípky typu - "Pani učiteľka, pozrite sa ako je vonku pekne"- bez dodatku, mohli by sme ísť von, ale s celkom jasným zámerom som si ja aj moji kolegovia vypočuli nie raz. A tak isto sme si nie raz vypočuli, aké blbosti to v tej škole požadujeme, keď sa mu do nejakej činnosti nechcelo, alebo sa mu v nej nedarilo. 

A tak určite uprednostní futbal so spolužiakmi na školskom dvore pred matematikou. Pri zemepise by už možno zaváhal, lebo ten má mimoriadne obľúbený. 



Ja ale aj tak stále neprestanem tvrdiť, že je rodený herec. Pózičky mu určite nerobia problém. A smelo odmoderuje karneval rovnako, ako zahrá akúkoľvek rolu v našich školských skečoch. Na jeho podanie Žltej ľalie v šiestej triede asi spolužiaci len tak ľahko nezabudnú. A ja tiež nie. Veľmi ľutujem, že som to vtedy nenatočila ako video, ale kto mohol tušiť, že to bude tak vydarená vec?

 










A takto sa na začiatku siedmej triedy tváril, keď zistil, že ho fotí spolužiačka:-)

Keby vedel, na čom teraz pracujem a čo sa chystám zverejniť, asi by nebol veľmi nadšený. Netúži po veľkej popularite, aj keď sa neostýcha predviesť a nemá problém s tým, že by sa strápnil. 

Tak mu s nami držte palce, nech sa mu aj naďalej darí aspoň tak, ako doteraz. 

Nuž, ešte raz, blahoželáme, Jano!






comments powered by Disqus