Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Michaelská hra

Autor: Jasmína Fugger, učiteľ, 27.9.2019

Koniec septembra sa na waldorfskej škole nesie v michaelskej nálade.  V piesňach, básňach či  príbehoch, sa objavuje motív boja s drakom, víťazstvo dobra nad zlom.

Pre nás dospelých je v tomto období výzvou „poraziť draka“ v sebe, prekonať svoje slabé stránky, svoje tiene a transformovať ich. Pre deti každoročne pripravujeme Michaelskú hru, v ktorej môžu zážitkovou formou, cez hry a rôzne pohybové disciplíny, prekonať seba či svoje strachy, zapojiť  svoje schopnosti a prebudiť cnosti. 

Michaelská hra určená pre žiakov prvého stupňa sa uskutočnila tento rok v piatok 27.9. po veľkej prestávke. Deti sa zhromaždili na zadnom dvore, kde ich slávnostným príhovorom privítal Archanjel Michael (Martin Malgot), uviedol ich do diania a vyzval ich, aby v tento deň preukázali svoje schopnosti a cnosti na pripravených stanoviskách. Keď sa mi to podarí, spoločnými silami môžu premôcť Draka, ukrývajúceho sa v Dračej jaskyni. Deti sa potom rozdelili po ročníkoch a v sprievode svojich triednych učiteliek sa pobrali na jedno zo štyroch stanovíšť. Na prvom stanovišti mali za úlohu triafať do košíkov rôznych veľkostí s gaštanmi a preukázať tak svoju presnosť a dobrú mušku.

Na druhom stanovišti bola výzvou pre deti odvaha. Každý odvážlivec sa plazil úplne sám, cez tmavý a úzky tunel.

Na treťom stanovišti potrebovali deti zapojiť svoju šikovnosť a obratnosť aby prešli cez prekážkovú dráhu po lanách a drevách rôznych veľkostí. Táto cesta-necesta ich priviedla rovno až ku Dračej jaskyni, kde mali vyzvať draka ( deviatakov Róberta/Alexa), ktorý bol ukrytý v jaskyni a bojovať s ním. Boj spočíval v preťahovaní sa lanom. Deti sa spojili do menších či väčších skupiniek a naozaj zápasili s vypätím všetkých svojich síl.

Na poslednom, štvrtom, stanovišti mohli tiež zapojiť svoju odvahu a šikovnosť a s pomocou či bez nej preskakovali cez malý ohník.

 Na každom stanovišti si deti za svoje preukázané schopnosti a splnené úlohy vyslúžili farebnú dračiu šupinku, ktoré si navliekali na farebné šnúrky. Drak bol po boji s toľkými deťmi veľmi unavený a preto nebolo vôbec ťažké ho pri spoločnej naháňačke lapiť do spoločného veľkého kruhu všetkých detí a zahnať ho ku stromu, kde bol následne spútaný reťazami.

 Drak bol porazený, svetlo prekonalo temnotu. Za svoju odvahu, statočnosť a preukázané schopnosti si deti vyslúžili veľkú pochvalu od Archanjela Michaela, ako aj upečené meče, na ktorých si potom pochutnali, každý už vo svojej triede.

Jaska Fugger

Fotogaléria

comments powered by Disqus