Waldorfská škola v Bratislave

Prvý školský deň

Autor: Xénia Činčurová, učiteľ, 3.9.2012

Prechod medzi dlhými prázdninami a začiatkom školského roka nie je jednoduchý, preto sa na škole usilujeme, aby bol čo najpríjemnejší. Podporujeme myšlienku veľkej „rodiny“, kde sa je „členovia“ tešia na seba a s úctou a láskou prijímajú svojich nových členov po tom, čo na konci roka s dôverou vyprevadili tých “odrastených.“

Učitelia pripravili srdečné zvítanie bez zbytočného formalizmu, v spoločnej spevavej nálade. Žiaci spoločne s učiteľmi a zamestnancami školy vytvorili na chodbe veľkého „hada“ , z ktorého v telocvični vznikla špirála. V jej strede už bolo pripravené miesto s vankúšikmi pre našich nových prváčikov. Stalo sa už tradíciou, že prváčikov vítajú ôsmaci vytvorením slavobrány. Počas ich príchodu všetci spievali pesničku o priateľstve. Pán triedny učiteľ si všetkých svojich nových žiačikov pekne usadil. V ich malých rúčkach svietili veľké slnečnice. Celá škola ich prijala medzi seba, predstavili sme im všetkých dospelých na škole a so spevom ich vyprevadili do ich krásnej, učiteľom starostlivo pripravenej triedy. Každý triedny učiteľ navnadil svojich žiakov na dobrodružnú púť poznaním vo svojom ročníku a zvyšné chvíle už patrili vzájomným rozhovorom spolužiakov, zvítavaniu sa rodičov s učiteľmi a vzájomným prianiam, aby sa nám všetkým aj v tomto školskom roku darilo.

A za všetkých jedna z reakcií rodičov:
Ďakujeme pekne za zápis z prvého stretnutia rodičov a zároveň aj za veľmi pôsobivé uvítanie prváčikov doslova do stredu spoločenstva Waldorfskej školy. Veru, aj nám sa tisli slzy do očí, keď sme cítili tú silu vychádzajúcu zo spojenia všetkých žiakov a učiteľov.
Tešíme sa, že Sebastián bude patriť medzi nich.
Martin a Stanka


comments powered by Disqus