Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Plný šiestacky týždeň

Autor: Ivana Bartovičová, učiteľ, 28.11.2019

V pondelok 18.11. sme zorganizovali burzu kníh, najmä pre žiakov nižších ročníkov. Plánovali sme použiť dve lavice, nakoniec sme knihy ledva poukladali na štyri. Spočiatku bolo kníh a predávajúcich oveľa viac, než záujemcov, ale postupne prichádzali deti z klubu i štvrtáci, ktorí chystali čajovňu. Predali sme asi polovicu kníh, niekoľko sme darovali a peknú kôpku sme urobili aj pre rómske deti do Muránskej Dlhej Lúky. 

V utorok - tak ako obyčajne - sme sa stretli dvanásti na debatnom krúžku. Debatovali sme už na rôzne témy, tentoraz to bola téma: Mal by sa vyučovať tanec na ZŠ? Aké ľahké je obhajovať to, čo si myslíme, vieme všetci. No my si skúšame aj to, ako hľadať argumenty k téme, ktorá nám nie je blízka alebo máme k nej iný postoj ako ten, ktorý máme zastávať. Večer sme si nenechali ujsť krst knihy Kvapky na kameni o úspešných, odvážnych a nezlomných ženách z Čiech a Slovenska. Zúčastnila sa ho aj jedna z nich, Veronika Vadovičová,  paralympionička, reprezentantka Slovenska  v športovej streľbe. Môžete ju vidieť s nami na fotke.

V stredu sme uvoľnili triedu piatakom, potrebovali priestor na písanie Testovania 5, tak sme sa vybrali na výstavu November 89 na Bratislavský hrad. Videli sme kúsky železnej opony, množstvo fotografií, dokumenty z toho obdobia, počuli sme nahrávky z námestí žijúcich revolúciou a deti mali konečne možnosť uvidieť, čo boli bony a čo sa za ne dalo kúpiť v Tuzexe :-) Potom sme sa presunuli na exkurziu do obrátenej pyramídy - budovy RTVS. Prezreli sme štúdiá - nahrávacie, koncertné, hudobné - dostali sme odpovede na zvedavé otázky i otázky, na ktoré sme hľadali odpovede. Fajn nám to zapasovalo s výstavou, veď táto budova bola projektovaná v časoch pred rokom 1968, dostavali ju v 1985 a dnes je pre tých niečo viac ako 300 zamestnancov a nejaké tie počítače priveľká. Rozprávanie o tom, ako sa robilo vysielanie voľakedy, vyvolalo údiv a pobavenie na tvárach našich technicky zdatných detí.

Týždeň sme zakončili prechádzkou po vianočne vyzdobenej Viedni a koncertom vo viedenskej filharmónii. Vypočuli sme si skladby W.A.Mozarta, J. Haydna a L.v Beethovena pri príležitosti 30.výročia Nežnej revolúcie. 


Ivana Bartovičová


Fotogaléria

comments powered by Disqus