Waldorfská škola v Bratislave

Nositeľom Nobelovej ceny sa stal absolvent waldorfskej školy

Autor: Waldorfská škola, 19.10.2013

Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získal nemecký profesor molekulárnej a bunkovej fyziológie Thomas Südhof, MD spolu s Jamesom Rothmanom, PhD, a Randym Schekmanom , PhD. Objavili systém pohybu látok v našich bunkách.

Vyznamenaní vedci Thomas Südhof, James Rothman a Randy Schekman vysvetlili, ako bunky organizujú svoje aktivity a bránia vzniku chaosu. Vo výskumoch sa zaoberali pohybom bielkovín a iných látok v bunkách a medzi bankami. Objav pomáha vysvetliť viacero procesov. Nielen popisuje uvoľňovanie inzulínu do krvi a priebeh komunikácie medzi nervovými bunkami, ale ozrejmuje aj spôsob, akým vírusy napádajú bunky.

Výhru nečakali

"Som totálne prekvapený! Každý vedec sníva o tom. Vôbec som si neuvedomil, že mám šancu vyhrať túto cenu. Som ohromený a veľmi šťastný, že som ju získal práve s Jamesom Rothmanom a Randym Schekmanom." povedal 57-ročný držiteľ Nobelovej ceny Südhof, ktorý si spolu so svojimi kolegami na účet pripíše približne 414 000 dolárov.

Südhof študoval na waldrofskej škole

Držiteľ Nobelovej ceny Thomas Südhof vzťah k medicíne zdedil po svojom rodičoch, ktorí boli lekári. Rozhodol sa ísť po stopách otca, ktoré ho doviedli práve k akademickej medicíne. Jeho starí rodičia patrili medzi prvých nasledovníkov výučby Rudolfa Steinera. Zrejme preto začal svoje štúdiá práve na Waldorfskej škole v Hanoveri, ktorá bola jeho odrazovým mostíkom k ďalším štúdiám. Rozhodol sa pre lekársku školu v Aachene. Po jej ukončení sa pre kariéru v oblasti vedy presťahoval do Spojených štátov, kde dodnes pôsobí v San Franciscu.

Pôsobia ako profesori

Všetci traja ocenení sú profesori na najznámejších amerických univerzitách. Vedec nemeckého pôvodu neurológ Thomas Südhof žije v Spojených štátoch amerických  vyše tridsať rokov. Momentálne pôsobí na Fakulte medicíny Stanfordskej Univerzity.  James Rothman je profesor na preslávenej  univerzite v Yale a Randy Schekman učí na kalifornskej univerzite Berkeley .

Cenu má už vyše 200 vedcov

Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získalo doteraz celkom 201 vedcov a lekárov. Prvou ženskou nositeľkou sa v roku 1974 stala pražská rodáčka Gerty Coriová, ktorá dostala ocenenie spolu so svojím manželom. Okrem nej ju získalo len deväť ďalších žien.


comments powered by Disqus