Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Čo by som chcela urobiť, aby bol svet lepší.

Autor: Waldorfská škola, 6.9.2013

(Toto je článok, ktorý písala naša žiačka na konci šiestej triedy na moju otázku - Čo by si chcela urobiť, aby bol svet lepší. Ak máte enviromentálne cítenie, prečítajte si a prípadne jej napíšte.)

No, predovšetkým by som bola prísnejšia ohľadne odpadu... Odpadu, ktorý putuje do chudobnejších krajín… Tí ľudia, ktorí tam žijú, sa z každej novej dávky odpadu tešia, ako keby sa vo vašom obľúbenom sekáči zjavila nová kolekcia.

Prečo?

Lebo sú tam tak veľmi chudobní, že sa v tom odpade hrabú a živia sa ním. Môžete to vidieť v úžasnom filme Baraka alebo v jeho pokračovaní Samsara. 

Chcela by som, aby sa ľuďom so závažným ochorením dali poskytnúť peniaze. Bankám nejde o vaše dobro, ale o niečo iné, čo je vaše.

 O peniaze.

A aj keď  ste si mysleli, že vo vašej banke  vás majú radi, tak ste na obrovskej omylovej čiare.

Chcela by som ešte pomôcť bezdomovcom, aj keď  z nich mám  FÓBIU, je mi ich veľmi ľúto, ale moja ľútosť je menšia ako strach.

Potom by som chcela dačo urobiť s kožuchmi.

Je to neprirodzené! A veľmi. Zakázala by som ich predávať. Predstavte si, že ste líška s nádherným chvostom a celým kožuchom zrazu počujete ranu pušky a zistíte, že tá puška postrelila vás. Potom vás stiahnu z kože, vnútornosti vyhodia alebo predajú a našijú vás na cudziu líščiu srsť pokojne aj vašej bývalej nepriateľky. A predajú vás a  predovšetkým, vy z toho nemáte žiadny zisk...

Som milovníčka zvierat a veľmi mi to vadí, niekedy mi je z toho do plaču …

Vyrastala som so psami, s pitbullmi. Ľudia sa ich bezdôvodne boja, ale to, aký pitbull bude, záleží od majiteľa.

Mám dokonca doteraz svojho vlastného, volá sa Collette a  je to moja láska .

A chcela by som, aby sa prestali týrať zvieratá a aby sa prestalo šikanovať. Vtedy život nie je o mede, viem o tom svoje, hoci som neprešla nijakou šikanou.


Vážený čítateľ, dúfam, že si aspoň niečo zobral na vedomie a pomôžeš zmeniť svet a ak máš nejaký zaujímavý nápad šetrnosti alebo hocičoho iného, tak napíš do komentu.

Alexandra

P.S. Ešte jedno moje obľúbené video



comments powered by Disqus