Waldorfská škola v Bratislave

Ranný klub

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 23.3.2013

Deň vo waldorfskej škole začína ráno pred pol ôsmou. Prví do školy vstupujú učitelia a vzápätí po nich prví žiaci, ktorí prichádzajú s rodičmi začínajúcimi svoju prácu zavčasu. Postupne začne byť motiváciou pre včasný príchod aj to, aby sa spolu stretli a porozprávali skôr, ako začne vyučovanie. 

Ak je zlé počasie, tak je ranný klub v jedálni. Žiaci ale radi využívajú lavičky na chodbe, či schody. Každý z nich má svoj obľúbený priestor, či dokonca stôl v jedálni. 

Ak je pekne, žiaci sú na prednom dvore. Tu si nájdu tiež svoje miestečko, či obľúbenú aktivitu. Využívajú ihrisko, alebo aj pomáhajú pri zametaní. Tí, čo sa neboja zimy odpratávajú aj sneh. 

A ako sa postupne zberajú "rannoklubisti"  z eurytmickej miestnosti zaznieva spev učiteľov. Tí sa tiež ráno pripravujú na nový deň spoločným stretnutím. 

Čo všetko v takom rannom klube možno vidieť? Do toho môžete nahliadnuť v pripojenej fotogalérii. 

Okolo štvrť na deväť začne vznikať mierny nepokoj. 

Blíži sa čas, keď učiteľ čo má ranný klub, odvedie deti k triedam. Nervozita stúpa. Kto si skôr ukoristí lavičku na hornej chodbe, aby si ju dal pred triedu a posedel si, kým príde triedna a vpustí žiakov do triedy? Tieto boje boli celkom urputné, kým sme nezaviedli ranné odvádzanie. To sa teraz vyvinulo na celkom peknú rannú hru medzi učiteľom a deťmi. 

A deň začíname radostne a s nadšením! Prečo sa neusmiať, keď nás to nič nestojí?



Fotogaléria

comments powered by Disqus