Waldorfská škola v Bratislave

Jazierko nespí

Autor: Waldorfská škola, 25.3.2016

Autori: Ivana Bánová, Tatiana Maťová

Túto zimu prezimovalo školské jazierko bez vody, a tak mali deti v klube o čosi suchšie šaty a menej zablatené gumáky ako po iné roky. Dúfajme, že sa to v tomto roku zmení a jazierko sa opäť naplní vodou. Určite k tomu budú potrebné pomocné ruky detí i rodičov, a samozrejme, aj ďalšie finančné prostriedky.

Trochu histórie: Idea jazierka sa zrodila v roku 2008, keď sa škola presťahovala z pôvodnej budovy na Sklodowskej ulici do Mierovej kolónie na Vihorlatskú. Základným motívom bolo, aby žiaci mohli pozorovať vodu, rastliny, živočíchy v jazierku, aby pribudol v školskej záhrade živel vody. Pri rekonštrukcii budovy v roku 2009 sa bagrom urobil prvý výkop, potom v práci pokračovali najmä vtedajší siedmaci a ôsmaci, neskôr aj dobrovoľníci z Občianskeho združenia Jablonka pod vedením Eriky Galanskej. Počas Jánskej slávnosti v roku 2010 bolo jazierko prvýkrát napustené, ale stále nebolo dokončené. Po dvoch rokoch bola nutná oprava fólie, pretože žiaci vstupovali do jazierka a nešetrne s ním zaobchádzali. V júni v roku 2012 sa uskutočnila oprava a následná úprava jazierka za výdatnej sponzorskej pomoci manželov Mikulovcov.Mamička žiačky Sáry našej školy, Eva Krčmáriková, vytvorila podľa princípov fengšuej okolie jazierka, osadila kamene. Vysiala sa tráva, zasadila vŕba, v jazierku sa objavili noví obyvatelia. No tráva sa neujala a opäť bolo treba doriešiť brehy.

V roku 2013 sa začala o jazierko starať pani učiteľka Tatiana Maťová a žiaci 6. ročníka, ktorí v rámci prác na pozemku čistili priestor v okolí,strihali vŕbu, vyberali z vody popadané konáre, jablká, riasy. Cez prestávky dozerali, či niekto zo žiakov doň nehádže konáre a kamene, či sa aj ostatní k jazierku správajú ohľaduplne. V spolupráci s architektom Oldřichom Hozmanom a Denisou Struňákovou sa vypracoval projekt pre nadáciu Ekopolis, aby sa získali prostriedky na dokončenie brehov, nákup kameňov a filtra na čistenie vody. Tento projekt, žiaľ, nebol schválený, ani následný projekt, vypracovaný pre nadáciu Pontis. Ukázalo sa, že financie sa budú musieť hľadať z iných zdrojov. A tak sa po dva roky v rámci Jánskej aj Michaelskej slávnosti uskutočnili tiché dražby obrázkov a hračiek, ktoré vyrobili žiaci v spolupráci s Tatianou Maťovou, niektoré obrazy darovali študenti arteterapeutického vzdelávania Akadémie Rafael. Vďaka rodičom sa podarilo týmto spôsobom získať dovedna 1750 eur. Tieto prostriedky stále čakajú na svoje využitie, predovšetkým na nákup novej fólie, filtračného zariadenia a kameňov na brehy, potrebné budú aj rastlinky a rybičky do jazierka, neskôr aj kríky a kvetiny na úpravu okolia.

Vyhliadky do budúcnosti: Ako bude jazierko spolu s okolím vyzerať, môžete vidieť na modeloch z hliny v mierke 1:50, ktoré vytvorili účastníci seminára o utváraní školskej záhrady pod vedením O. Hozmana. Okrem iného sa zamerali na dotiahnutie detailov prostredia okolo jazierka – prívodného potôčika, sedenia s pontónom, odkiaľ bude možné pozorovať rybičky, prístupových chodníčkov, ktorými deti budú môcť vstúpiť do vody, a tiež vŕbového prístrešku terajšej 4. triedy. Prichádzajúca jar už čoskoro dovolí, aby sa mohli tieto plány začať realizovať.

Fotogaléria

comments powered by Disqus