Waldorfská škola v Bratislave

Svet očami (objektívom) jednej z našich žiačok

Autor: Jana Karasová, učiteľ, 9.4.2019

Fotografia našej žiačky Hanky Noščákovej s názvom Tajný život trhoviska získala 1. miesto v celoslovenskej súťaži mladých reportérov a postupuje do medzinárodnej súťaže. Tešíme sa z každého úspechu našich žiakov, srdečne gratulujeme a držíme palce!

Verejné trhovisko Miletičova, Bratislava, 12.12.2018. Fotografia zachytáva unikátny spôsob, akým si poradili s plytvaním ovocím a zeleninou niektorí predajcovia.

V EÚ sa každoročne vyhodí podľa prieskumu až 88 miliónov ton potravín, čo znamená, že priemerný občan EÚ vyhodí 173 kg potravín ročne. Pritom každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo. Najviac sa plytvá (vyhadzuje sa) ovocím a zeleninou. Na fotografii je debnička, do ktorej jedna z predajkýň cielene odložila nepredané, trochu nevzhľadné zemiaky  a nechala na svojom pulte pre ľudí, ktorí to potrebujú.

Pred časom ich ešte vyhadzovala do bioodpadu medzi hnilé kúsky a listy, no odkedy si všimla ľudí, hľadajúcich po skončení predaja v odpadkoch jedlo, po skončení predaja vždy pripraví takúto bedničku. Podobný rituál sa stal súčasťou záverečnej viacerých predajcov a vzniklo tak krásne prepojenie medzi ľuďmi, ktorí sa navzájom nestretávajú, ale aj tak majú medzi sebou "tajné spojenectvo".


Foto: Hana Noščáková, 8 trieda SZŠW Bratislava


comments powered by Disqus