Waldorfská škola v Bratislave

Veľkonočná slávnosť

Autor: Ivana Bánová, rodič, 25.3.2016

Môj pohľad na veľkonočnú slávnosť rozhodne nebude objektívny, keďže som ako šiestacka mama bola jedným z organizátorov. Ale aspoň uvidíte do zákulisia príprav. S prípravami sme začali až po jarných prázdninách, takže sme na všetko mali dva týždne. V prvom rade nám išlo o zlepšenie situácie v telocvični. Počas Vianočnej slávnosti sa ukázalo, že telocvičňa kapacitne nestačí záujmu hostí, takže sa mnohí na vystúpenia svojich detí vôbec nepretlačili. Žiaci mali problém predrať sa na javisko a vrátiť na svoje miesta, čo program neúmerne natiahlo. Aby sme sa vyhli tlačenici a diskomfort udetí i rodičov, rozhodli sme sa program rozdeliť na dve časti – najprv vystúpili žiaci prvého stupňa a po krátkej prestávke žiaci Našej triedy a druhého stupňa. Program tak prebehol svižnejšie a väčšina divákov si mohla sadnúť. Ďalej sme sprístupnili vo štvrtáckej triede občerstvenie počas trvania celej slávnosti, aby sa mohol každý kedykoľvek napiť a najesť koláčikov, palaciniek či chlebíčkov. Po skončení programu pribudla aj cukráreň v telocvični, aby mali všetci možnosť posedieť si pri káve a zákusku. Veľký dôraz sme kládli na výzdobu celej školy, aby sme navodili príjemnú veľkonočnú atmosféru. Gréta Vrončová neváhala do vestibulu priniesť v kvetináči celú vŕbu, Tomáš Horváth zas vyrobil milý rázcestník, aby každý vedel, kde nájde, čo potrebuje. Jeho dielom bola aj výstava venovaná Veľkej noci z pohľadu kresťanov, kde bol priestor na duchovné rozjímanie, ale aj pripomenutie pohanských a rôznych postmoderných zvykov.

Najväčším zážitkom bolo sledovať, ako sa v posledný týždeň príprav stupňovalo nasadenie jednotlivých rodičov a v deň D sme všetci fungovali ako perfektne zohratý tím. Zapojili sa naozaj všetci, čo mohli, hoci medzi našimi deťmi vypukla vírusová infekcia s teplotami okolo 40 °C. Aj keď sme často museli zaimprovizovať, nikdy nechýbala ochota niekoho z rodičov priskočiť na pomoc a zapojiť sa tam, kde to v danej chvíli bolo najviac treba. Zariskovali sme aj s teplým jedlom, ktorým bolo netradične zeleninové kari. Dostalo sa mi do uší, že ľuďom chutilo. Len porcií sme stihli navariť menej, pretože hlavný kuchár Vilo Csino musel uprostred varenia utekať s dcérou na pohotovosť. Teplú kuchyňu ešte doplnili palacinky, ktoré doma napiekli Pitzerovci. Aby ľuďom na jar nechýbali vitamíny, rozhodli sme sa pripraviť veľká kotol zeleninového šalátu, ale aj vitamínové bomby v podobe smooties a čerstvých ovocných štiav. Keďže máme v triede viacero tvorivých a talentovaných mamičiek, odrazilo sa to aj na množstve rôznorodých dielničiek pre deti i dospelých. Plietli sa a zdobili veľkonočné vence, vyrábali sa farebné kvety z papiera, papierové vtáčiky i rôzne figúrky z piškót, nechýbali ani ručné práce s použitím vajíčok na rôzne spôsoby či vytváranie farebných bambuliek z vlny. V niektorých dielničkách ostávali ľudia do samého konca Veľkonočnej slávnosti, keď sme už postupne upratovali cukrárne a kuchyňu.

Veľká vďaka patrí tým rodičom 6. triedy, ktorí sa aktívne zapojili do prípravy i samotného priebehu slávnosti, takisto aj pani učiteľke Saši Paršovej, ktorá bola organizátorkou za školu, a všetkým učiteľom a žiakom, ktorí predviedli svoje vystúpenia.

Atmosféru fotoaparátom zachytil pán Bilcik. Fotografie máte možnosť zhliadnuť tu .


comments powered by Disqus