Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Čajovňa v morskej ríši

Autor: Jasmína Fugger, učiteľ, 16.12.2019

Poobedný klub detí je na waldorfskej škole na prvom stupni. Štvrtáci svoj posledný rok v klube zavŕšia veľkým projektom, a tým je Čajovňa. 

S tohtoročnými štvrtákmi , ktorí sú pod vedením triednej učiteľky Zuzky Bajusovej, sme s čajovňou začali  hneď v novembri, po jesenných prázdninách. „Čajovňa v morskej ríši“, ako ju samotní štvrtáci nazvali, sa prvýkrát uskutočnila v pondelok 3.11. poobede od 14.30 do 16.00. Prípravy na tento projekt však, samozrejme, prebiehali už dlho predtým. Ide o projekt celej triedy a preto je dôležité, aby sa na ňom podieľali všetci naši 26 štvrtáci. Každý sám za seba môže prispieť svojím tvorivým nápadom či pomocnou rukou a zároveň si vyskúšať prácu v tíme, zakúsiť na vlastnej koži, aké je to ťažké sa niekedy spoločne dohodnúť a spolupracovať a zároveň aj aké to je robiť niečo  naozaj pre druhých. Prebúdzať takto v sebe pevnú vôľu či sebazaprenie, ocitnúť sa v kuchyni v roli kuchára, ktorý nestíha a  robí 1,5 hodiny wafle, a pritom detí v rade čakajúcich stále pribúda a nestihnúť pritom ani ochutnať...Zároveň si vypočuť pochvalné slová našich hostí a vnímať ich spokojnosť a úsmevy a tešiť sa zo spoločne zarobených peniažkov, za ktoré, samozrejme, štvrtáci na konci roka absolvujú nejaký zaslúžený „supervýlet“.

Ak sa v týchto zimných dňoch ocitnete náhodou v našej bratislavskej waldorfskej škole určite si prídite oddýchnuť do Čajovne v morskej ríší, ktorá býva vždy 1x týždenne/v pondelok alebo v utorok. Príjemné tóny relaxačných nástrojov a vôňa vás zavedú do našej triedy, kde si  môžete  posedieť a oddýchnuť pri teplom čajíku či kávičke, pochutnať si na výborných domácich koláčikoch ako aj na špecialitách našej čajovne. Obsluhovať, starať sa o vás a vytvárať dobrú atmosféru tam budú naši šikovní štvrtáci. 


Fotogaléria