Waldorfská škola v Bratislave

Brigáda

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 23.3.2013

Je sobota ráno, 23.3.2013. Školský kohút, ako vždy, už od šiestej víta nový deň. Nezvyčajne skoro sa začnú školou niesť zvuky krokov, buchot dverí. Po jednom, po dvoch sa do školy trúsia učitelia, rodičia, ba dokonca aj deti. Čo ich to napadlo, takto v sobotu? Nuž, Morenu sme už utopili, jar nesmelo ale predsa zavítala aj do školského sadu a tak sa začala jarná brigáda. 

Práce bolo plno, ale našťastie sa zišlo veľa pracovitých rúk a tak sa teraz školský dvor skvie čistotou. Vlaňajšie lístie vyhrabané, konáriky naráňané zimnými vetrami vyzbierané, spílené a uložené pri ohnisku, alebo spálené, kríky ostrihané a vyčistené od všetkého, čo tam stihli nanosiť naše usilovné deti pri svojich tvorivých hrách, chodníky a asfaltové plochy vyzametané, okná umyté. 

Kompostovisko získalo novú formu, staré je prenesené na nové a kopa zhrabaného lístia, či zeminy čaká, až sa to poľahne a môže sa dopĺňať. 

Pohli sa aj práce na prednom ihrisku, kde sa chlapi zahryzli do hĺbenia plôch okolo herných prvkov, vypodložili ich fóliou a zasypali štrkom. Bezpečnosť našich detí je tak podľa štátnych noriem zaistená. :-)

Nie všetci sa venovali len prácam vonku. Zjarnelo sa aj v akváriu. Po posledných ekologických katastrofách neznámeho druhu sa ho darí dávať do poriadku len veľmi pomaly. 

No a ani na občerstvenie sa toho roku nezabudlo. Každý priniesol čo mohol. Vždy sa nejaké mamičky starali o bufet, varili čaj, či kávu, aby brigádnikom nič nechýbalo.

 

Organizácia tohtoročnej brigády pod vedením mamičiek Daniely Nitonovej a Hanky Červenákovej bola perfektná. Ďakujeme, milé mamičky. Veľká pochvala vám. A, samozrejme, ďakujeme všetkým rodičom, deťom a učiteľom, ktorí obetovali svoje osobné voľno a prišli skrášliť okolie školy. Bolo veselo a príjemne. Aj počasie nám prialo, slniečko sa na nás smialo. Nabudúce príďte aj vy medzi nás! 

Fotogaléria

comments powered by Disqus