Waldorfská škola v Bratislave

Víkendové podujatia na waldorfskej škole

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 24.5.2013

V piatok 17.5. sa v podvečer začala prvá víkendová aktivita. Zo šiestackej triedy sa ozývali prečudesné zvuky, ktoré sa podobali fučaniu, či ešte lepšie vyfučaniu a postupne sa menili na stále melodickejšie, až prerástli v spev. Najskôr jednohlasný a potom viachlasný. To sa stretli niektorí učitelia školy a iní nadšenci z okruhu spevákov. 

Už zopár rokov sa na škole stretávajú s Baldom Mikulićom na víkendovkách pri speve podľa metódy pani Werbeck. Je to škola pre objavenie hlasu a Baldo je učiteľ tejto metódy. A aj keď má v súčasnosti rozbehnuté vzdelávanie v Chorvátsku, odkiaľ pochádza, predsa si aspoň raz do roka nájde čas navštíviť svojich nadšencov na Slovensku a stráviť s nimi víkend.

Prvá dôležitá vec pre spev je, pripraviť svoj nástroj, teda hlas, ale s ním aj celé telo. Každá časť stretnutia teda začína hlasovou rozcvičkou, ktorá je pomerne netradičná. Potom sa prechádza na vlastné spievanie. Hoci sa na stretnutí zídu amatéri a často úplní nespeváci, výsledný efekt je vždy prekvapením a radosťou pre všetkých



Súčasťou kurzu je vždy aj osobné, sólové vystúpenie. Táto časť je vždy sprevádzaná kopou trémy, ale aj obrovským potleskom a uznaním za výkon. Lebo každý vie, že človek v tom čase dosiahol a aj vydal zo seba svoje maximum. A to je, samozrejme, u každého iné a inde. Tentokrát bolo sólo sprevádzané dvojhlasom všetkých ostatných. 





V sobotu 18.5. k tejto akcii pribudla iná. Hneď ráno sa v škole začali rojiť deti, akoby bol normálny pracovný deň. S deťmi prišli aj rodičia, aby sa tu tretli so svojou učiteľkou, mamičkou detí z našej školy, ktorá ale u nás neučí. Priviedla sem deti zo svojej triedy na workshop, na ktorom si deti trénovali svoje sociálne schopnosti pomocou tvorby - kreslenia. Kreslili deti aj rodičia. A veru sa im od nás nechcelo. Detské hlásky sa tu ozývali skoro celý deň. 


Nuž a od soboty rána až do nedele popoludnia sa po škole rozliehala hudba i z eurytmickej miestnosti. Či sa chodbami niesol klavír alebo husle, nebola to žiadna konkurencia pre werbeck. Skôr sme sa pekne dopĺňali. To naše eurytmistky, ktoré päť rokov využívali priestory školy pre svoje eurytmické vzdelávanie - Anna Sophia, sa posledný víkend v našej škole pripravovali na záverečné turné. Veľká skúška s celou garderóbou prebiehala v siedmackej triede. 


Za nami je ďalší víkend v našej škole plný umenia. Ďalší v poradí, ktorý jasne ukazuje, že v našej škole je prázdno ozaj len výnimočne a skôr je pravidlom, že sa tu stretáva viacero akcií naraz. 

Fotogaléria

comments powered by Disqus