Waldorfská škola v Bratislave

Čo znamená šťastie pre žiakov siedmeho ročníka našej školy.

Autor: Zuzana Bajusová, učiteľ, 16.1.2014

Počas Vianočných sviatkov a s príchodom Nového roka často želáme sebe a aj druhým ľuďom, blízkym či kolegom, okrem iného veľa šťastia. Mojich siedmakov som sa opýtala, čo pre nich znamená šťastie. Z ich úvah, ktoré na túto tému písali, vidieť, že to môže byť veľmi rôzne, ale dá sa v nich nájsť aj niečo spoločné. Príjemné čítanie.

  Zuzana Bajusová, tr. učiteľka

Čo pre mňa znamená šťastie?

Šťastie?!  Pre mňa  je šťastím najmä rodina a priatelia, ktorí  stoja  pri mne v ťažkých situáciách, na  ktorých sa môžem vždy spoľahnúť a dôverovať im.  Aj to, že sa našli ľudia, ktorí mi pomáhajú s rôznymi vecami a veľmi ma podporujú. Že mám umožnené vzdelávať sa a pomocou toho si plniť svoje sny a túžby.  Mám aj rôzne záujmy (hobby), ktoré ma zdokonaľujú a napĺňajú tým moje šťastie.

Pre mňa je šťastím byť s kamarátmi, zabávať sa..., byť s rodinou, byť zdravá.

Moje šťastie je, že mám kamarátov, s ktorými si rozumiem a mám s nimi spoločné záujmy a že nemám až tak veľa nepriateľov. A som rád, že ma niekoľko ľudí prijalo takého, aký som.

Šťastie pre mňa znamená, že mám česť a nie blbý Iphone, prachy a slávu. Že ma má niekto rád (mať dievča) a ja jeho. Šťastie je aj to, že žijem, lebo som mal problém pri narodení.  A že som, aký som, bývam, kde bývam a mám to, čo mám, lebo to mohlo (aj môže) byť aj oveľa horšie. Šťastie je aj to, že mám takýchto skvelých spolužiakov.

Šťastie je, že mám veľmi dobrú rodinu. Keď potrebujem s niečím pomôcť, tak mi pomáhajú.

Moje šťastie je rodina a že sme zdraví. takže mi nič nechýba.

Bol by som šťastný, keby naša trieda držala spolu ako kolektív  a keby sme sa navzájom neohovárali.

Som šťastný, keď som na mieste, kde chcem byť, s ľuďmi, s ktorými chcem byť a keď sa mi splní želanie. Dostanem to, čo chcem a robím to, čo chcem. To, čo chcem, sa stále mení a preto nemôžem napísať niečo konkrétne. Samozrejme, som šťastný, keď dosiahnem nejaký cieľ, napr. dobre napíšem písomku, získam lepší stupeň v aikide...

Môžem vstať s pocitom šťastia a všetko vidieť z lepšej stránky, stačí, že ma ráno niečo rozveselí a potom som počas dňa taký optimista. Je to len momentálny uhol pohľadu. Vtedy ma aj len nádherné zore urobí šťastnou. Vždy pocítim šťastie, keď sa na mňa niekto usmeje čo i len na ulici (pravdaže s výnimkou, keď niekoho nemám rada). DNES mi nič nepokazí náladu!  :)

Pre mňa je šťastie to, že som s rodinou a že môj dedko ešte žije, lebo je vážne chorý. Môj druhý dedko tu už nie je, ale mám ho stále rada. Aspoň dlho netrpel. A že moji rodičia majú dobrú prácu. Aj keď je ťažké, že sú ďaleko, dá sa to vydržať.

Pre mňa je šťastie, keď sme spolu s rodinou a sme zdraví. A že sa môj dedo vyliečil z vážnej choroby.

Šťastie – pre mňa byť na koni, pri koňoch, kreslenie. kamarátky (napr. keď u niektorej spím), zdravie, zvieratá...

Pre mňa je šťastie, keď ideme s tatom navštíviť bratranca a sesternicu, vždy tam rád idem. Bol som šťastný, keď som na Vianoce dostal šijací stroj, lebo konečne môžem šiť aj doma. Bol som veľmi šťastný, keď sme šli na Floridu. Let bol úžasný.

Čo je pre mňa šťastie? To je veľmi odlišné podľa povahy ľudí. Keď je niekto pesimista, môže si myslieť, že má v živote nešťastie, aj keď žije v oveľa lepších podmienkach ako optimista. Šťastie podľa mňa veľmi súvisí s tým, ako si človek povie, že ho bude vnímať. To, že sa na niekoho „lepí smola“ si väčšinou on povie a potom má pocit, že sa to naozaj deje. Keď však človek chce byť šťastný, dokáže to uskutočniť aj v zlých podmienkach, keď si povie: „Dnes budem oslavovať a nebudem myslieť na starosti!“ Napríklad ja sa cítim šťastná na oslavách do noci,  v spoločnosti čo najviac ľudí. Vtedy mám dobrú náladu. Asi som veľmi spoločenský typ. Samozrejme, som šťastná pri dobrej knihe, pri priateľoch... Viem sa zabaviť aj s malými deťmi. Zbožňujem zvláštne situácie ako sú Vianoce, ŠvP... zbožňujem prekvapenia.

Mne stačí byť s ľuďmi, ktorých mám rada a s ktorými je zábava. Niekedy mi stačí čo i len 1 pesnička, aby som sa cítila šťastná. Na mňa majú veľký vplyv piesne. U mňa to súvisí s tým, aké mám obdobie. Niekedy sa napr. potknem a mám zlý deň alebo práve naopak, usmeje sa na mňa stará pani a mám dobrý deň. U mňa teda ide o typ dobrej nálady. Momentálne ju mávam často :) Želám to každému, lebo je to SUPER nálada.

Ja si šťastie nepredstavujem pod konkrétnymi vecami, ale ako neustálený pocit, ktorý prúdi zo všetkých vašich buniek v tele. Šťastie je niekedy len chvíľková ilúzia, ktorá vás privedie niekedy až do meditatívnej blaženosti... Čo tak chvíľkové vzplanutie vášní? Uvidíte človeka, ktorého milujete alebo ste milovali. Je to šťastie...ale veľmi dočasné.  Nové auto? Šťastní ste preto, lebo máte to, po čom ste túžili, ale aj to pominie, lebo bude nový model a vy po ňom opäť zatúžite!  Šťastie môže byť aj v hre! Vyhráte peniaze, ale aj tie sa časom minú... Každý si to predstavuje ináč, ale neuvedomí si to, že všetko raz pominie.  Zjednodušene: Pre mňa je to pocit, ktorý pominie, ale zase sa vráti. Môže byť v akejkoľvek podobe a je len na nás, či to definujeme ako šťastie...

Šťastie je krásny pocit, ktorý pociťujeme už od malička. Keď sme malí, svojim milým úsmevom darujeme šťastie iným. Keď sme starší, prepneme do módu, že si neuvedomujeme, že to pravé šťastie máme v rodine. Najradšej mám dni zaliate slnečnou žiarou v lete s mojou milovanou rodinou. Aj keď sa niekedy hádame, milujem ich z celého srdca a za nič na svete by som ich nevymenila.

Šťastie pre mňa znamená veľa vecí. Je to hlavne rodina. Niekedy si ani neuvedomujeme, ako rýchlo nás šťastie môže opustiť. Autonehoda, zhorí dom, zistíte, že niekto blízky umiera na zákernú chorobu. Vtedy nie je pre vás šťastie, ak dostanete napr. nový mobil či počítač. Vtedy je pre vás šťastie ďalšia a ďalšia chvíľa s tou osobou alebo väčšia možnosť, že sa uzdraví. Ja som veľmi rád, že sa mi niečo podobné nestalo. Niekedy si to uvedomím, čo všetko pre nás rodina robí. A za to im ďakujem.


comments powered by Disqus