Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Aká je cena kakaa?

Autor: Zuzana Krivosova, učiteľ, 7.10.2020

Naši siedmaci a ôsmaci sa tento rok zapojili do aktuálnej výstavy na stromoch “Cena kakaa”, ktorá informuje o podmienkach pestovania kakaa v Pobreží slonoviny (Côte d’Ivoire).   

Výstava na stromoch je každoročná udalosť na podporu dôstojnej práce, ktorú organizujeme v rámci týždňa dôstojnej práce v spolupráci s Fairtrade Česko a Slovensko. Výstavu zorganizovali žiaci v rámci nášho areálu, na prednom dvore aj na stromoch v neďalekej Mierovej kolónii. 

Dozvedeli sme sa i to, že približne 90 percent kakaa je vypestovaného 4 a pol miliónom malopestovateľov. Sú to drobní, nezávislí farmári a farmárky s rodinnými políčkami o veľkosti 1 až 5 hektárov. Cez 60% kakaa pochádza zo západoafrických krajín Côte d’Ivoire a Ghany. Pestovatelia si tu zarobia priemerne necelý dolár na deň (0,5 až 0,84 USD). Nemôžu si dovoliť námezdných robotníkov a sú nútení využívať k práci deti. Cocoa Barometer z roku 2018 odhaduje, že len v Côte d’Ivoire a Ghane je nútených pracovať na kakaových plantážach 2,1 milióna detí. Nárast výroby a nízka cena produkcie kakaa z Côte d’Ivoire je spôsobená nielen otrockými podmienkami pestovateľov, ale aj ničením životného prostredia. Od roku 1960 prišla krajina o 80% svojich dažďových pralesov. Tie sú teraz len na 4% územia a miznú tak teritóriá vzácnych hrošíkov libérijských, slonov pralesných alebo šimpanzov učenlivých. Výrub dažďových pralesov tiež zrýchľuje dopady klimatických zmien po celom svete. (zdroj dát: stránka Fairtrade)

Ak vás zaujíma viac informácií, môžete si ich prečítať na stromoch v Mierovej kolónii, či v našom areáli ešte do konca týždňa!


Fotogaléria

comments powered by Disqus