Waldorfská škola v Bratislave

Blog waldorfskej školy

Osobné názory, postrehy, polemiky našich učiteľov, rodičov a žiakov waldorfskej školy.

Deň Zeme v znamení vody

Autor: Jasmína Fugger, učiteľ, 22.4.2021

Posledný školský rok nám veľa spoločných akcií nedoprial. Niečo sa však predsa len podarilo. Prvou peknou udalosťou, ktorú sme mohli po oneskorenom nástupe do školy naživo osláviť a absolvovať bol Deň Zeme. Hoci samotný dátum prislúcha na 22.apríl, tento rok sme s programom začali už o pár dní skôr.

V spolupráci s enviromentálnou organizáciou Daphné prebehol 18. a 19.4. program pre prvý stupeň. Pre tohtoročnú enviro  tému – Voda sme pre každú triedu z prvého stupňa pripravili 90 minútový program  Modrá planéta a Expedícia pod vodnou hladinou. V rámci blokov sa mohli deti interaktívnym spôsobom zoznámiť s podobami vody a s tým ako voda putuje krajinou, kadiaľ prechádza a aj s tým čo ju znečisťuje. Na plastickom modeli krajiny mohli sami zažiť a vyskúšať ako a čím aj my ľudia svojimi životnými zvykmi prispievame  k znečisteniu vody a ako to potom ďalej pôsobí na okolitú krajinu. Deti sa naučili samozrejme aj to, ako tejto situácii predísť  v domácnosti alebo v záhrade. V druhej časti programu Expedícia pod vodnou hladinu sa  deti stali skutočnými výskumníkmi, ktorí sa v gumákoch snažili loviť  živočíšstvo v našom jazierku. Vodné živočíchy, ktoré sa im podarilo zachytiť do malých sieťok a odmeriek potom pozorovali a o každej sa niečo naučili.  Táto aktivita vyvolala veľké  nadšenie a vďaka nej sme zistili, že v našom školskom v jazierku žije okolo 7 druhov vodných živočíchov, ako napríklad žaby, kotúľky, vodný škorpión, vodomerky.  Na záver programu potešilo zistenie , že počet nájdených  vodných  živočíchov v našom jazierku  dokazuje jej čistotu. 

Pre piatakov a šiestakov sa program v rámci Dňa Zeme  odohral presne o mesiac 18.5. 2021. Pre starších žiakov bol program ladený viac vedomostne a náučne, súčasťou bola aj prezentácia o Vode na Zemi, o zdrojoch pitnej vody v našom okolí, o „vodnej situácii“ v Bratislave. Táto téma deti zaujala a so záujmom sa zapájali aj do  diskusie. Lovenie a pozorovanie vodného živočíchov v jazierku však absolvovali piataci a šiestaci tiež, pridalo sa im k tomu ešte pozorovanie zvierat pod mikroskopom a na návšteve u nás v altánku boli dokonca aj veľká vodná korytnačka a užovka.

Tému voda, ktorú sme v rámci enviromentálnych aktivít pre tento rok zvolili sme potom rozvíjali s deťmi aj v školskom klube. Počas teplých letných dní sme deťom v klube dopriali spojenie s vodou, cez ostrekovač a hadice v školskej záhrade na zadnom dvore. Absolvovali takisto kvíz, kde  si po skupinách mohli overiť´, čo všetko si z programu o vode, o jej prúdení,  čistote  či znečisťovaní zapamätali. Pani učiteľka Janka pre deti namiešala  bublifuk na tvorenie obrovských bublín, z ktorých sa deti nesmierne tešili.





comments powered by Disqus