Ako každý rok i tohtoročných tretiakov čakala epocha s názvom Zo zrna chlieb, ktorá začala koncom septembra. V tomto čase nám ešte teplé jesenné slnko spríjemňovalo chvíle vonku, ktoré sme využili na možnosť zoznámiť s ľudskou prácou spojenou s pôdou a rastlinami nielen v zošitoch, ale aj v praxi.
Začiatok jesene prináša množstvo plodov, a tak sa september pre tretiakov niesol v duchu pranostiky: „September je krásny ako kvet a ovocie v ňom sladké ako med“. Zo širokej palety ovocinárstva to bolo vinohradníctvo, ktoré sme si mali možnosť zažiť vo vinohrade našich rodičov.
Po príchode na „miesto činu“ si deti pohotovo vypýtali nožnice a fúriky plnili jedna radosť. Niektorí nezabudli erudovane odmerať cukornatosť hrozna, aby sme vedeli, čo za kvalitné hrozno zbierame.
Počas oberačky sme sa stihli nielen porozprávať, pomaškrtiť, ale kde-tu i zavtipkovať.

Po úspešne vykonanej práci sme sa ako správni vinohradníci najedli na poli a niektorým sa dobre jedlo i pod vlečkou. Potom nás už čakal "klinec programu" - šoférovanie traktora alebo dopravná výchova v praxi :-). Zaujala najmä chlapčenskú časť osadenstva, ale zahanbiť sa nedali ani dievčatá, robili im závozníkov.
Burgyňové pagáče
1 celá burgyňa, 1 kg polohrubej výberovej múky, 1 x (smetol, palmarin), 1 smotana na šľahanie, 1 vajce, 3 hrste hnedého cukru, štipka soli, 250 g celého maku, asi 2-4 dcl mlieka
Postup:
Burgyňu uvaríme, vychladnutú postrúhame najemno a postupne pridáme ostatné suroviny, ktoré zamiesime do jemného cesta. Na doske rozvaľkáme na cca 1 cm vysoký plát, z ktorého vykrajujeme ľubovoľne veľké pagáčiky, na vrch urobíme nožom mriežku a položíme na papierom vyložemý plech a pečieme do zlatista.
Dobrú chuť!