Waldorfská škola v Bratislave

Ja som dobrý remeselník alebo výlet za remeslom do ÚĽUV-u

Autor: Miroslava Okuliarová, učiteľ, 13.3.2013

Ani tohtoročných tretiakov neminula téma remesiel v rámci vlastivedy, ktorá sa tiahne celým ročníkom a bude zavŕšená v skanzene Pribylina školou v prírode.

tretiaci v Uľuve

Naši žiaci sa nezoznamujú s jednotlivými remeslami iba na obrázkoch v učebnici a poznámkami v zošite. Môžu si ich hlavne vyskúšať, zažiť a osvojiť si ich vlastnými rukami  :-).

Remeslá a ľudská práca nie sú náhodne vybrané k deťom 9. roku. Ich vymaňovanie sa z úzkeho spojenia s okolím a jeho silným prežívaním ustupuje a dieťa sa vníma viac oddelené od okolitého sveta. Vtedy nastáva moment, kedy ho môžeme opäť spojiť s okolím cez ľudskú prácu. Nielenže si viac váži hodnotu vynaloženej námahy na vytvorenie svojho diela, ale vie tým oceniť aj prácu niekoho iného. 

tretiaci v Úľuve

Už to nie je život v „raji“ s užívaním si sladkých plodov, ale ľudská práca, ktorá posilňuje vôľu dieťaťa do budúcnosti.


A tak si naši tretiaci ako prvé osvojili drotárske remeslo. Nepomáhali im v tom len učitelia, ale aj žiaci z vyšších ročníkov, čo dodalo učeniu punc vážnosti a obdivu. Deti si počas spoločného tvorenia uvedomovali, že aj oni raz budú pomáhať mladším a starších to zas učilo trpezlivosti a prinieslo to so sebou aj spomienky na svoje mladšie roky :-).

tretiaci v Úľuve


... a tak sme sa jedného dňa vybrali s deťmi zakúsiť si do ÚĽUV-u aj iné remeslá. Po milom privítaní sa deti rozdelili do štyroch skupín, kde si mohli zažiť všetci točenie na hrnčiarskom kruhu i zdobenie misiek z hliny. Niektorí sa úspešne popasovali s pílkou v rezbárskej dielni a vyrobili krásne stromčeky, iní zas vytvorili malé Moreny zo šúpolia ako predzvesť nastávajúceho konca zimy.


Počas prechádzania sa po dielňach bolo vidieť na niektorých tvárach detí neskutočné sústredenie, inokedy bolo počuť spoza dverí veselý smiech a detský neutíchajúci džavot. Nuž niektorí prekonali i strach z neznámeho, najmä keď sa mali popasovať s hrnčiarskym kruhom. Ale s pomocou milých lektorov deti odchádzali spokojné s vykonanou prácou. Doniesli sme si domov spolu 72 výrobkov!

Tak to je už čo povedať :-).




comments powered by Disqus