Waldorfská škola v Bratislave

Škola v prírode so šiestakmi

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 27.1.2013

30. apríla, až 12. mája by ste márne hľadali šiestakov v škole. V škole síce boli, ale bola to  v škola v prírode. Navštívili prekrásne miesto Slovenska s prekrásnou prírodou, možnosťami turistiky a výletov. Bolo to čarovné miesto tajchov, baní a peňazí. 

Čo všetko zažili a načo im to bolo? 

Nuž tak v prvom rade sa učili. Škola je škola aj v prírode. A tak prvý týždeň pobytu dokončili stredovek a v druhom týždni začali rastliny. Na ich pozorovanie mali naokolo veľmi veľa príležitostí. 



Okrem toho sa prvý týždeň venovali emóciám. Táto téma je pre nich samozrejme ešte náročná, a tak ju zažívali formou divadla. Vyrobili a vyzdobili si aj sadrové masky vlastnej tváre. 

Víkend bol zasvätený lazúrovaniu. Táto technika maľby vyžaduje pomerne dlhý čas a dá sa len ťažko robiť na hodinách výtvarnej výchovy. A tak si precvičili trpezlivosť a výdrž s vrstvami, ktoré museli zaschnúť, kým sa do nich znova mohlo zasiahnuť.

V tomto čase dvakrát vyšliapali Sitno, aby z jeho vrchu pozorovali východ a západ slnka. Svetlo, jeho zmeny počas dňa boli základom pre dobrú maľbu. Východ slnka patrí aj k téme fyziky tohto ročníka, konkrétne k optike. Mohli v prírode zažiť laboratórny pokus - ako sa začnú s pribúdajúcim jasom objavovať farby.

A úplný začiatok toho všetkého bolo kreslenie na brehu jazera.




                                                                 Druhý týždeň sa cvičili v topografii. Mapa, mierka, vrstevnice, buzola, azimut sa stali ich kamarátmi hlavne v praxi. Museli totiž dokázať, že sa nestratia v teréne.

Výlet do Kremnice ich vrátil späť do epochy ekonomickej matematiky. Prezreli si mincovňu, čím nazreli do kuchyne výroby peňazí.

Na kremnickom hrade si mohli pozrieť stredovekú architektúru. 

Druhý výlet smeroval do Banskej Štiavnice. Sfárali do podzemia, aby si zažili, ako to vyzerá pod zemou, obzreli rôzne druhy kameňov. Táto téma, Zem, jej pohyby, vrstvy a mineralógia ich ešte len čaká. Ale, už bude možné oprieť sa o zážitky a spomienky. 

V botanickej záhrade našli dostatok materiálu k botanike, konkrétne k stromom. Na zámku zasa nazreli do dejín tureckých vpádov. 

Navštívili sme aj stred Európy, a tým doplnili zemepisné znalosti.


Nuž a okrem tejto náročnej práce písali denníky, čítali knihy, strieľali z lukov, došívali bábiky a zvieratká - resty z ručných prác, hrali na klavíri, previezli sa na konskom povoze, prechádzali sa, hrali rôzne hry ...


Počasie ukážkové, všetci prišli živí, zdraví, opálení a strááááášne unavení:-)


comments powered by Disqus