Waldorfská škola v Bratislave

Morské akvárium

Autor: Alena Klčová, učiteľ, 2.1.2014

Zrod morského akvária na našej škole má zaujímavú históriu, ktorá siaha veľmi hlboko do waldorfského hnutia.  Ešte škola ani nebola ale už sme mali sny, čo by v nej všetko malo byť. A jeden z týchto snov bol aj akvárium a v ňom sépia. Téma morského sveta a konkrétne hlavonožcov patrí do štvrtáckej prírodovedy a my sme túžili mať túto učebnú pomôcku reálne dostupnú. Na Sklodovskej, kde sme ako škola začínali, sa to nepodarilo, ani sme to neriešili. Vedeli sme, že sa budeme sťahovať. 

Ale pri prechode na Vihorlatskú sa otvorili nové obzory. Presklené okná z tried na chodby poskytli reálnu možnosť. Chýbala len taká drobnosť. Tých pár tisícoviek, čo takáto vecička obnáša. A vtedy sa to stalo. 

Jeden z rodičov našej školy, Martin Abrhan rušil svoje morské akvárium. Slovo dalo slovo a daroval nám všetko, čo k tomu patrilo. A nie len to. Kúpil väčšie akvárium, ktoré nám pasovalo do výklenku, koraly, rybky, väčšie osvetlenie a celé to pomohol urobiť a zapojiť. Potom bol ešte dlho sponzorom rybiek, koralov a tým zdrojom nesmierneho potešenia našich detí. 

Rybky v akváriu sa striedajú zaujímavým spôsobom. Niektoré vydržia dlho, niektoré sa nedožijú ani nasledujúceho dňa. Je to vždy lotéria, ako to dopadne. Koraly sú tiež zaujímavé tvory. Niektoré sú odolné a rastú ako burina a niektoré poškodí hocijaká drobnosť. Zopár ich napríklad neprežilo ekologickú katastrofu, keď sa do akvária dostal saponát. A to to bol prosím sonet! Najekologickejší na svete. Okrem rybiek a koralov sme mali v akváriu už všelijaké potvory. Koralový svet je naozaj zaujímavý. Len tú sépiu sme tam ešte nemali. Ale, hádam časom...keď sa budeme chcieť zbaviť toho ťažkého bremena...

Starostlivosť o morské akvárium totiž vôbec nie je jednoduchá. Neustále je tam treba napríklad dolievať vodu. A to nie len takú, obyčajnú. Musí to byť voda osmózovaná. Tú je buď treba kúpiť, alebo si ju je možné vyrobiť osmózou. My kupujeme. Rybky je treba kŕmiť. Akvarista vám povie, najlepšie dvakrát za deň. Potom konzultujete s človekom, čo akváriá zakladá a stará sa o ne a dozviete sa, že stačí dvakrát v týždni. Keď si predstavím koľko víkendov a prázdnin som tu kvôli kŕmeniu trčala... Skrátka, každý sa stará o svoj biznis a v akvaristike sú samozrejme radi, ak pekne pravidelne nakupujete. No, ale to nie je všetko. Občas treba vymeniť vodu a do nej treba dodať špeciálnu soľ . Kým sme mali tvrdé koraly potrebovali špeciálne chemické prísady. Skrátka každý špás niečo stojí a tento teda stál dosť. Na leto treba chladničku, ktorá ochladzuje prehrievajúcu sa vodu, na zimu ďalšie ohrievače, keď sa iba temperuje. Raz máte málo soli a potom veľa fosfátov. Potom zlyhá svetlo alebo čerpadlo. Skrátka a dobre, keď ste si vzali na starosť morské akvárium, nuda vám určite nehrozí. Ja mu hovorím moje 700 litrové bábätko. Najhoršie je, že ho nemôžete zobrať so sebou kam by ste radi a tak vás drží prikovaných ku škole. Ešte šťastie, že sa nachádza stále viac pomocníkov, ktorí mi s ním pomáhajú. 

V prvom rade je to vždy štvrtácka trieda so svojou triednou. Deti sa starajú každý deň o dolievanie vody a kŕmenie. Hlásia mi aj každú zmenu, ktorá sa v ňom udeje, aby som to riešila. Je neuveriteľné, čo sú deti schopné si všimnúť. Okrem toho vedú čajovňu a zisk z nej ide na potreby akvária. To by ale zďaleka nestačilo a tak občas dostanem nejaké peniaze od iných tried z bazárov a ostatné doplatíme zo školských. Stále sa snažím , aby starostlivosť o akvárium bola čo najjednoduchšia a aby stála čo najmenej. 

Cez víkendy a prázdniny, ak tu nie som,  zverujem akvárium do starostlivosti  tých, čo bývajú poblíž. Dlho to bola Stanka Lichvárová, teraz vypomáha naša pani upratovačka Erika Hickievičová. Tá ma ratovala aj keď ma popichal perutín a viezla ma do nemocnice. Nuž, aj takéto zážitky môžete mať s morským akváriom. Nie všetky rybky vám budú priateľsky naklonené. Perutína sme potom poslali do iného akvária, aby sa deťom nepritrafilo to, čo mne. 

Tak si teda držme palce, nech máme ešte s akváriom veľa zaujímavých zážitkov a nech ešte veľa tried má z neho radosť. Ak by sa medzi čitateľmi našiel niekto kto by si chcel splniť svoju túžbu vlastniť akvárium a rád by s ním pomáhal, alebo niekto, kto by chcel urobiť deťom radosť a kúpiť nejakú rybku, alebo prispieť sponzorským darom, poteším sa. Môžete sa potom obrátiť rovno na mňa. Alena Klčová


Fotogaléria

comments powered by Disqus